Uncategorized

Blockchain

Blockchain ble først utarbeidet for den elektroniske valutaen bitcoin. Bitcoin ble innført i 2009, og siden da har blockchain blitt brukt i mange andre områder i teknologien.

Blockchain er en måte å organisere data digitalt på som gjør det mulig å registrere informasjon og lagre de i et nettverk. Informasjonen eller transaksjonene blir lagret i blokker, som lenkes sammen med andre blokker, der hver blokk referer tilbake til den forrige blokken.

Man kan velge om blockchainnettverket skal være åpent eller lukket. Dersom nettverket er åpent, har alle i verden tilgang til det. Med et lukket nettverk, er det kun en gruppe som har tilgang til det. Denne gruppen kan være for eksempel en bedrift. Alle som har tilgang til nettverket har tilgang til alle blokkene.

Når man legger inn transaksjoner i en blokk, blir det stemplet med et tidsstempel og en ”hash” som gjør at andre ikke kan gjøre endringer i blokken uten at det blir oppdaget av noen.

For at en blokk skal kunne legges til i blockchainen, må man gjennom fire trinn:

  1. Det må foreligge en transaksjon, som for eksempel et kjøp på nett
  2. Transaksjonen må være godkjent. Et nettverk av flere tusen datamaskiner fra hele verden går inn og sjekker at transaksjonen foregikk på den måten du påstår at den foregikk på. De bekrefter altså detaljene ved transaksjonen, som blant annet tid, sum og deltakere.
  3. Transaksjonen må være lagret i en blokk. Når nettverket har godkjent transaksjonen, blir all informasjonen lagret i en blokk.
  4. Blokken må få en unik kode, en såkalt ”hash”. Blokken får også koden til den nyligste blokken som ble lagt til i kjeden. En hash blir lagd av en mattefunksjon som forvandler digital informasjon til en rekke med tall og bokstaver. Dersom innholdet i en blokk blir endret på noen måte, vil hashen også bli endret.
    Så fort blokken har fått en unik kode, kan den legges til i blokkjeden.

Mange lurer på om blockchain egentlig er trygt. På grunn av hashen er det veldig vanskelig å gå tilbake og endre innholdet i en blokk etter den allerede er publisert.

Hvis en hacker prøver å redigere transaksjonen, for eksempel slik at du må betale for en ting du har kjøpt to ganger, vil hashen endres. Blokken ved siden av vil fortsatt ha den samme koden, så for å dekke sporene må hackeren isåfall gå inn og oppdatere den andre blokken også. Dermed hadde hashen på den også blitt endret, og han hadde da måttet gått inn og endret alle blokkene i blokkjeden.

https://no.wikipedia.org/wiki/Blokkjede

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *