Uncategorized

Algoritmer – hva er det?

Algoritmer har blitt en stor del av vår hverdag og den digitale verden. Det er for eksempel algoritmer som bestemmer hva du ser på sosiale medier, som for eksempel på Facebook og Google. Algoritmene til Facebook bestemmer blant annet hva som skal vises i nyhetsfeeden vår, basert på hva vi har likt og kommentert på før. På samme måte bestemmer algoritmene til Google hvilke nettsider som skal komme opp først i søkeresultatet når vi søker på noe.

Når man klikker seg inn på en nettbutikk, opplever man ofte at reklamer for den nettbutikken dukker opp på andre nettsider. Disse reklamene kommer med forslag til produkter du kan være interessert i, basert på det du har sett på tidligere. Disse reklamene er styrt av algoritmer. På samme måte foreslår Netflix og andre strømmetjenester serier og filmer som kan være til interesse for deg, basert på det du har sett på før.

Men hva er egentlig en algoritme? Enkelt sagt er en algoritme en veldig nøyaktig beskrivelse på hvordan man skal løse en oppgave. Digitalt vil dette bety at det er konkrete instruksjoner som blir gitt til datamaskinen. Datamaskinen vil få en nøyaktig beskrivelse på hvordan oppgaven skal utføres, og i hvilke steg den skal utføres for å oppnå et bestemt resultat.

Algoritmer trenger ikke bare å være datarelatert. En kakeoppskrift er for eksempel en algoritme. Man har en oppskrift på nøyaktig hvordan kaken skal lages og hvilke steg som må utføres før de andre stegene for at man skal oppnå ønsket resultat.

Algoritmene spiller en stor rolle i hverdagen vår, og kan ha mye og si for ulike ting vi gjør og hvilke resultater vi oppnår. Dersom du søker etter en kakeoppskrift på Google, er algoritmene til Google avgjørende for hvilken oppskrift du velger og hva slags resultat du oppnår.

Undersøkelser viser at ca halvparten av klikkene går til de to øverste treffene, mens over 90 % av klikkene går til en av de 10 første treffene.

Mange synes det er skremmende at algoritmer har blitt en så stor del av hverdagen vår og at ting vi gjør er bestemt av en algoritme, selv om det er bare en beskrivelse på hvordan en oppgave skal utføres. Algoritmene er i konstant utvikling og blir mer og mer avanserte. I tiden som kommer vil algoritmene fortsette og ta over verden, og det er derfor lurt å ha oversikt over hva de er og hvordan de påvirker deg.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Algoritme

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *