Uncategorized

Uber – fordeler og ulemper

Uber Technologies Inc. er et transportnettverksselskap som er tilgjengelig i over 65 land. Selskapet har hovedkontor i San Francisco i California, og de står bak driftelsen, markedsføringen og utviklingen av appen Uber. Appen Uber brukes av privatpersoner til å bestille transport av andre privatpersoner som stiller som sjåfører med sine egne biler mot betaling.  

Når du bestiller en Uber-sjåfør, har du mulighet til å se antatt ankomsttid, fornavn og etternavn på sjåføren, kjøretype inkludert nummerskilt. Tidligere passasjerer har også mulighet til å vurdere sjåføren fra 1 til 5 stjerner. Hvor mange stjerner en sjåfør har, kan hjelpe kunden med å bestemme hvilken sjåfør man skal velge, og dermed sikre seg den beste sjåføren.

Ved bestilling kan man velge mellom flere typer Uber til forskjellige priser, der prisene avhenger av hvilken kvalitet det er på bilene.

Mange mener Uber truer taximarkedet, da det er mange som velger Uber i stedet for taxi. Dette er det mange forskjellige grunner for, deriblant pris og tid.

En kjøretur med Uber er i utgangspunktet mye billigere enn å ta vanlig taxi. I tillegg har ikke kunden mulighet til å vite prisen på taxituren før turen er over. Med Uber får man vite en ca pris på forhånd. I tillegg er det automatisk betaling, slik at når man har ankommet destinasjonen kan man bare gå rett ut av bilen, i motsetning til taxier der man må sitte igjen og betale etter kjøreturen er ferdig.

I tillegg er det mye enklere å få tak i en Uber enn en taxi. I stedet for å løpe rundt og lete etter en taxi, kan man lett legge inn plassering i Uber-appen og bestille en sjåfør til stedet på kun få minutter.

På den annen side har folk ofte mindre tillit til tjenester som Uber. Vanlige drosjer er som regel direkte knyttet til en egen taxisentral som står ansvarlige dersom oppstår en konflikt. Med Uber er det ikke like lett å få kontakt med selskapet dersom det oppstår en konflikt, da sjåførene ikke er like tett på selskapet. All kommunikasjon foregår på e-post, og sender man en e-post får man ofte bare standardsvar tilbake.

I tillegg er det vanskelig å vite om en Uber-sjåfør er til å stole på. Mange benytter seg av rating-systemet på feil måte, og gir de fem stjerner selv om det oppsto problemer under kjøreturen. Dette gjør at folk blir usikre på om sjåførene er til å stole på selv om de har fem stjerner.

Uber ble tilgjengelig i Norge i 2014. På grunn av at den norske yrkestransportloven krever at sjåføren har drosjebevilling for å kunne ta betalt for kjøreoppdrag, ble flere Uber-sjåfører bøtelagt fordi de var å regne som pirattaxisjåfører. Uber valgte til slutt i 2017 å midlertidig stoppe deler av sin bedrift i Norge.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *